måndag 26 maj 2008

Helgens drink: Cuba Libre

Vi befinner oss på Kuba, under det Spansk-Amerikanska kriget vid sekelskiftet. En grupp permitterade soldater ifrån de amerikanska signaltrupperna har samlats vid en bar i Old Havanna. Ganska snart anländer en kapten till baren och beställer en drink bestående av rom och cola med is och en limeklyfta. Intresset för drinken väcks hos de övriga soldaterna, då kaptenen nöjt inmundigar sin nykomponerade drink - och ganska snart får bartendern snabbt vaska fram en ny omgång av kaptenens uppfinning till de övriga.

I samband med ännu en omgång anländer till borden föreslår en av soldaterna att man gemensamt skall skåla "Por Cuba Libre" - för att fira det nyligen befriade Kuba. Kaptenen nappar på förslaget och ropar ut "Cuba Libre" varpå samtliga unisont svarar upp med "Cuba Libre" och glasen höjs. Drinken Cuba Libre är född.

Än idag är Cuba Libre om inte den mest populära så en av de mest välbeställda drinkarna runt om i världen - så nästa gång; beställ inte en "rom och cola", utan dra till med det lite mer sofistikerade "Cuba Libre".

Cuba libre's ingredienser:

6 CL Ljus Rom
15 CL Coca Cola
2 ST Lime eller citronklyftor

Inga kommentarer: