söndag 3 augusti 2008

Teorin om ändlig färdighet

Teorin om ändlig färdighet, som den från och med nu heter, offentliggjordes en afton i Andorra La Vella under het diskussion mellan M och mig rörande en viss känd affärsmans färdigheter som förälder och fadersfigur.
M påstod att affärsmannen var en övermänniska eftersom han skapar sitt imperium ifrån ingenting. B håller med om att han är säkert en mycket duktig affärsman och en riktigt slipad karl. B menar att om man är så otroligt duktig på en sak, och utvecklat sådana vidlyftiga färdigheter inom ett område så måste det finnas något annat område som lidit på grund av detta. Av någon anledning blev det nu i rollen som förälder B valde att tro att mannen bakom Billy bokhyllan misslyckats. Till föga förvåning höll inte de andra debattörerna med det minsta om detta.
Teorin bygger alltså på att varje individ har en ändlig mängd färdighet, som kan visualiseras med en fylld bägare. Nu pytsas alltså innehållet i denna bägare ut för varje färdighet som inkorporeras i individens personlighet. Detta innebär dock att för varje färdighet som inlärs blir det mindre och mindre kvar i bägaren. Hur mycket som ska pytsas ut för en viss färdighet är dock upp till individen själv.
Så, om en person har satsat all sin tid, kraft och energi på att bygga upp ett imperium så är det inte helt otroligt att han misslyckats som förälder.
Eller, om han eller hon är enormt duktig på att spela gitarr och sjunga så kanske han utvecklar en svaghet för choklad.

Denna teoris överensstämmelse med verkligheten är dock än så länge något oprövad.

//B

Inga kommentarer: